February 7, 2024

Tedarikçi Yönetimi Süreçlerinizi Kalite Yönetim Sistemi ile İyileştirin

Son zamanlarda kalite kontrol yönetiminde yaşanan önemli bir gelişme, kalite yönetim sistemlerinin ortaya çıkmasıdır. Opwire gibi yazılımlar, kalite kontrolün dijital olarak yönetilebileceği daha basit ve gelişmiş sistemler sunar.

Kalite yönetim sistemi, kalite kontrol ekiplerine başlıca şu faydaları sağlar:

  • Tedarik zinciri üzerinde daha iyi görünürlük ve yeni raporlara doğrudan erişim sağlar.
  • Düzenli tedarik zinciri verilerine ve analitik araçlara erişim imkanı sunar.
  • Denetimlerin ve kalite kontrol prosedürlerinin daha fazla kontrol altında gerçekleştirilmesini sağlar. Ayrıca, hangi bilgilerin kalite kontrol yöneticilerine rapor edileceğine dair kontrolü artırır.
  • Veriye dayanan kararlar alabilme yeteneğini artırır.
  • Düzeltici önlemler almak için tedarik zincirine erişimi iyileştirir.

Bu yazılımı destekleyen şey veridir. Tedarik zinciri bilgisi alındığı andan kalite kontrol işlemlerini yönetmek için kararlar alındığı ana kadar tüm operasyonel süreçlerin verisi sisteme iletilir ve işlenir.

Veri, tedarik zincirinde eyleme dönüşür. Tedarik zinciri yöneticilerinin yazılım ve veriyi kullanarak nasıl kararlar alabileceğini anlamak başarının anahtarıdır.

Kalite Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır?

Kalite yönetim sistemi, tedarikçi yönetimi konusunda işletmenize önemli faydalar sunar.

1. Tek bir Platformda Tedarik Zincirini Gerçek Zamanlı Yönetme

Kalite kontrol ekipleri, tedarik zincirlerini kağıtsız bir şekilde tek bir platform üzerinden yönetebilirler. Bu, birden fazla süreç ve birden fazla iletişim hattı yerine tek bir platformdan iletişime geçmek anlamına gelir. Bu, kalite kontrol yönetimine çok daha basitleştirilmiş bir yaklaşım sağlar.

Bu platformda bilginin görüntülenmesi ve aktarılmasının yanı sıra, veri gerçek zamanlı olarak gelir. Örneğin, bir denetimden hemen sonra denetim sonuçları yüklendiğinde, kalite kontrol yöneticileri, tedarik zincirinden toplandığı şekliyle bilgiye erişirler. Bu, mümkün olan en çevik karar verme olanağını sağlar.

2. Denetimlerin ve Bilgi Raporlarının Daha İyi Kontrolü

Kalite kontrol ekipleri, denetimlerin ve diğer kalite kontrolü prosedürlerinin nasıl gerçekleştirileceği konusunda yüksek bir kontrol seviyesine sahip olabilirler. Ayrıca, bilgilerin nasıl rapor edileceği konusunda daha fazla kontrol sahibi olabilirler.

Örneğin, denetim prosedürleri, denetçilere yanlarında götürdükleri bir mobil uygulamada detaylı bir şekilde belirtilebilir. Denetim gereksinimleri, denetim prosedürlerini tamamen özelleştirmelerine izin veren yüksek bir detayda belirtilebilir. Opwire, kullanılabilecek geniş bir ürün özel denetim kontrol listesi sağlar. Bunların adapte edilmesi veya tamamen yeni bir tane oluşturulması da mümkündür.

Denetim prosedürlerini güncellemek ve adapte etmek de mümkündür, değişiklikler anında uygulanır. Örneğin, bir üründe yeni bir kalite sorunu keşfederseniz, bunu tanımlamak için yeni bir denetim prosedürü tanıtabilirsiniz.

Denetimlerin nasıl gerçekleştirildiği üzerinde kontrol sahibi olmanın yanı sıra, kalite kontrol sistemi, denetçilerinizin bilgileri nasıl rapor ettiği konusunda da size kontrol sağlayabilir. Denetçilerin aynı format ve aynı kanaldan bilgiyi rapor etmeleri, belirli sorunları önlemenizi sağlar. Önlenebilecek sorunlar şunlardır:

  • Bilginin gözden kaçırılması
  • Hataların yapılması
  • Bilginin belirsiz olması
  • Bilginin farklı formatlarda rapor edilmesi

Detaylı bilgi için ücretsiz demo sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3. Tedarikçi Performansının Sürekli İzlenmesi ve Değerlendirilmesi

Kalite kontrol ekipleri, tedarik zincirlerindeki en iyi ve en kötü performans gösterenleri değerlendirmek için anahtar performans göstergelerini (KPI) takip edebilirler. Bu, farklı tedarikçilerin nasıl kullanıldığı konusunda daha yüksek bir kontrol seviyesine izin verir. Yazılım, belirsizlik ve değişkenlik kaynaklarına sağladığı artan görünürlük ile sorunların teşhis edilmesine yardımcı olur.

Bunun devamında, gerektiğinde tanımlanan sorunların etkisini azaltmak için müdahaleler oluşturulabilir veya performansa dayalı olarak tedarikçiler seçilebilir.

Dünyada en yaygın olarak izlenen anahtar performans göstergeleri şunlardır:

  • Günlük performans
  • Maliyet azaltma
  • Envanter dönüşü
  • Üretim ve teslim zamanı
  • İade oranı
  • Varlık getirisi

4. Tedarik Zinciri Risklerini Değerlendirmek ve Hedefe Yönelik Yönetim Sağlamak

Analitik araçlar, tedarik zincirindeki riskleri değerlendirmek için kullanılabilir. Farklı fabrikaların başarısızlık riski hakkında içgörüler sahip olarak, risk yönetimi süreçleri iyileştirilebilir. Daha sonrasında potansiyel sorunlar önlenebilir.

Yeni veya performansı düşük tedarikçiler için hedefe yönelik yönetim girişimleri de uygulanabilir. Tedarikçiler performans göstermediğinde, detaylı, kanıta dayalı geri bildirim sağlanabilir ve gelişimin nerede gerektiğine dair net bilgi verilebilir. Daha yüksek riskli siparişler üzerinde daha sıkı kontroller de uygulanabilir.

5. Kalite Kontrol Ekipleri, Denetçiler ve Tedarikçiler Arasındaki İşbirliğini Teşvik Etmek

Alıcılar, denetçiler ve tedarikçilerin tümü aynı kalite kontrol platformundan işletildiğinde, bili paylaşımı sağlanır. Bu, tedarik zinciri kalite yönetimindeki tüm paydaşların daha etkili bir şekilde işbirliği yapmasını teşvik eder.

Kalite yönetim, alıcılar için olduğu kadar denetçiler ve tedarikçiler için de genellikle faydalıdır. Denetçiler, bilgi paylaşımı ve prosedür yönetimi konusunda kolaylık sağlar. Tedarikçiler, daha fazla bilgiye erişmenin faydasını görür. Anında geri bildirim ve canlı sohbet kanalları ile iletişim daha da etkili hale getirilebilir.

Alıcılar, tedarikçilerle ilişkileri daha da iyileştirmek istediklerinde, gelişime dönük eğitimler sağlayarak bunu yapabilirler. Opwire platformunda eğitim amaçları için bir e-öğrenim modülü oluşturmak mümkündür.

Opwire’ın Sağladığı Çözümler ve Faydalar Nelerdir?

Özetlemek gerekirse, B Tech Analytics tarafından oluşturulan bir kalite kontrol yönetim çözümü sunan Opwire, size şöyle özel avantajlar sunar:

  • Tedarikçilerle işbirliği içinde düzeltici ve önleyici önlemler sayesinde sürekli ürün kalitesinin iyileştirmesi
  • Eyleme geçilebilir içgörüler ve tedarik zinciri haritası sayesinde ürün kalitesi ve tedarikçi performansı üzerinde daha iyi görünürlük
  • Raporlama otomasyonu ve standartlaştırma sayesinde ofis kullanıcıları ve denetçiler için üretkenlik artışı
  • Daha dirençli bir tedarik zinciri için, tedarikçilerin kendi kendine yaptıkları denetimlerin yanı sıra, bütünlük oluşturarak Opwire kalite kontrolü ile birleştirilen risk temelli bir yaklaşım

Bir önceki blogumuzdan QMS Entegre Yönetim Sistemi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sorularınız için ücretsiz demo sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

call-to-action

Başlamak için hazır mısınız?

İş süreçlerinizi Opwire Tedarik Zinciri Yönetimi Yazılımı ile planlayarak %50’ye varan verimlilik elde edin.

Ücretsiz Demo